O wyjątkowej ofercie, czyli cuda „W Krainie Ślimaka”

Co na nas czeka „W Krainie Ślimaka”? To, czego nie znajdziemy w Polsce nigdzie indziej: pyszne i zdrowe jedzenie z takim wyborem dań z winniczkami i innymi mięczakami, jakiego nie serwują żadne krajowe restauracje. Co więcej potrawy ze ślimaków przyrządzane są zarówno według polskich receptur tradycyjnych, jak i wedle najnowszych trendów kulinarnych, a do ich przyrządzenia wykorzystywane są przede wszystkim regionalne produkty i surowce.

„W Krainie Ślimaka” można też skorzystać z gabinetów odnowy biologicznej oferujących naturalne produkty kosmetyczne, wypocząć w pięknych miejscach, znakomitych także do uprawiania aktywnego wypoczynku i turystyki wodnej.

Gdzie tego wszystkiego szukać? Najprościej rzecz ujmując – na północnym wschodzie Polski w pobliżu Zalewu Wiślanego, na terenie nieregularnego czworokąta o wierzchołkach w Elblągu, Fromborku, Braniewie i Pasłęku. W jego granicach znalazły się fragmenty Powiśla i Warmii.

Przejdźmy do konkretów

Dania ze ślimaka serwowane są lub będą (pełna oferta będzie dostępna od maja 2022 r.) w dwóch lokalach: restauracji należącej do kompleksu Jarzębinowy Dobrostan w Stępniu k/Fromborka oraz w funkcjonującej już obecnie  restauracji NOVA w Nowej Wsi k/Pasłęka, w której znajduje się sala restauracyjna na 80 miejsc, bar kawowy, Galeria Ślimaka, sala konferencyjna, ślimakowy plac zabaw, mini farma ślimaka oraz ścieżka edukacyjna. 

Specjalizacją obu restauracji, po pełnym uruchomieniu projektu, będą dania ze ślimaka: w stałym menu co najmniej 10 dań z tym specjałem (przystawki, zupy, dania główne, desery, napoje, ciekawostki kulinarne jak hamburgery z mięsa ślimaka itp.). To będzie niespotykane nigdzie indziej w Polsce bogactwo „ślimaczych” smaków, kulinarnych wariacji i inspiracji dla codziennego menu gości! Dania wykwintne i proste – dla każdego coś dobrego. Także kulinarne rarytasy z wykorzystaniem tzw. białego kawioru ze ślimaka. Uzupełnieniem menu będą potrawy regionalne i tradycyjne Warmii i Mazur, tak aby goście mogli w pełni poznać i docenić kulinarne dziedzictwo regionu. 

Dodatkowe atrakcje to live cooking, czyli okazjonalne gotowanie na żywo z mistrzami kulinarnymi, Akademia Ślimaka – jedno i kilkudniowe warsztaty kulinarne z udziałem znanych kucharzy (potrawy ze ślimaka, kuchnia regionalna) organizowane cyklicznie w obu lokalizacjach, plenerowe imprezy kulinarne typu „Dzień ślimaka” czy „Mistrzostwa Polski w przyrządzaniu ślimaka”, a także możliwość zakupu produktów kulinarnych i pamiątek, np. różne wersje ślimaków w puszce do wykorzystania w domowych warunkach.

Ciało potrzebuje nie tylko jedzenia, ale również dopieszczenia, stąd unikalna oferta usług rekreacji i odnowy biologicznej w Natural Snail SPA w Jarzębinowym Dobrostanie. Będzie to nowy, wybudowany w ramach projektu, obiekt rekreacyjno-usługowy proponujący szeroką ofertę SPA&Wellness na bazie naturalnych produktów. Specjalizacja: oczywiście czysty, w pełni ekologiczny śluz ślimaka! Na potrzeby konsorcjum opracowana została specjalna linia produktów kosmetologicznych, charakteryzująca się najwyższym na polskim rynku udziałem czystego, 100% śluzu ślimaka w substancji czynnej. 

W obiekcie Natural Snail SPA klienci będą mogli skorzystać z basenu wewnętrznego, jacuzzi, sauny fińskiej, łaźni parowej  oraz zabiegów w 5 gabinetach kosmetycznych (masaże, kosmetyka twarzy, kosmetyka ciała, rytuały SPA, medycyna estetyczna, trwała depilacja, pielęgnacja dłoni i stóp). Dostępne będą zabiegi z wykorzystaniem urządzeń, takich jak: peeling kawitacyjny, mezoteriapia bezigłowa, mikrodermabrazja, oksybrazja, fale radiowe, elektrostymulacja, dream healhter. 

W strefie zewnętrznej znajdzie się basen, plaża, ogród relaksacji, miejsce do biesiadowania – chata grillowa, miejsce do minigolfa (nowoczesny trenażer), wyodrębniony obszar atrakcji dla dzieci. 

Na specjalnie dostosowane oferty będą mogły liczyć pary, przyszłe i świeżo upieczone mamy oraz panowie.  

A ponieważ dla zapewnienia równowagi ciała i ducha potrzebny jest nie tylko relaks i wypoczynek, ale także aktywność fizyczna, więc klienci ośrodka będą mogli skorzystać z różnych propozycji Wellness Active, indywidualnych lub grupowych (wypraw żeglarskich/kajakowych,  wycieczek rowerowych, slow jogging, aqua aerobic itp.).

Oczywiście nie wystarczy kilka godzin, by skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw ośrodka, a także całej Krainy Ślimaka, nie zabraknie więc oferty noclegowej w różnych standardach i na każdą kieszeń. 

I wreszcie ostatni, ale nie najmniej istotny punkt charakterystyczny tego niezwykłego obszaru: korzystanie z tradycji, kultury i generalnie – atrakcji turystycznych regionu. Miłośnicy turystyki aktywnej znajdą tu wspaniałe warunki do uprawiania turystyki wodnej i aktywnego wypoczynku, bo w zasięgu ręki będą mieli trzy rodzaje naturalnych akwenów: morski – Zalew Wiślany, jeziorny – Jezioro Drużno, rzeczny – rzeki Elbląg, Pasłęka, Kanał Elbląski. Możliwość uprawiania żeglarstwa, kajakarstwa, pływania rekreacyjnego w jednym obszarze!

W tym zakresie skorzystać można z oferty Grupy Wodnej, której przystań jest fantastycznie ulokowana w pobliżu Mostu Wysokiego przeciwko Starego Miasta w Elblągu, unikatowego nie tylko w skali Polski przykładu prac archeologicznych oraz rekonstrukcyjnych. Można tutaj wypożyczyć sprzęt pływający w postaci łódek, rowerów wodnych, motorówek i kajaków lub skorzystać ze zorganizowanych rejsów.  

Do tego dochodzą wyjątkowe walory naturalne regionu: urokliwe krajobrazy Bieszczad Północy, czyli Wysoczyzny Elbląskiej, piaszczyste plaże Zalewu Wiślanego, niedostępne nigdzie indziej w Polsce płaszczyzny Żuław Wiślanych, a to wszystko w otulinie lasów, parków, pól i jezior – Zielonych Płuc Polski!

Opis projektu

Projekt „W Krainie Ślimaka” powstał i funkcjonuje w ramach współpracy trzech podmiotów: “TORFEX” Firma Handlowo-Usługowa - Janusz Wołoszyński (lider), Agroturystyka Mirosław Jarząbek oraz PPHU „Grupa” Marcin Trudnowski.

Celem projektu jest wprowadzenie na rynek innowacyjnego, sieciowego produktu turystycznego „W Krainie Ślimaka” którego motywem przewodnim jest zdrowie i piękno z natury.

W ramach projektu powstała restauracja NOVA – TAKE IT SLOW serwująca niezwykłą kuchnię „ze ślimakiem”, obiekt SPA JARZĘBINOWY DOBROSTAN z unikalną ofertą usług rekreacji i odnowy biologicznej oraz baza turystyczna GRUPA WODNA- PRZYSTAŃ, z którą można aktywnie poznawać  Krainę Ślimaka. Oferta turystyczna dostępna jest zarówno w formie gotowych pakietów usług, pakietów komponowanych indywidualnie jak też poszczególnych usług dostępnych u partnerów projektu. 

Projekt współfinansowany jest ze środków Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020.

Wartość projektu: 22 022 899.71 PLN

Wkład Funduszy Europejskich: 12 533 357.54 PLN